desollicitatietrainer.nl

Wat zijn de vijf ergste sollicitatieblunders?

9 oktober 2013 | bron: jobbird

Volgens Intermediar kan solliciteren soms erg spannend en zenuwslopend zijn. Soms kunnen deze extra emoties zorgen voor grootse blunders. Hieronder worden de vijf ergste waargebeurde sollicitatieblunders genoemd.

1. Smoesjes
Hier een daar een smoesje op je huidige werkvloer kan geen kwaad. Toch heeft één vrouw het lef gehad om in het bijzijn van haar toekomstige werkgever te liegen. Ze vroeg tijdens het sollicitatiegesprek of ze de telefoon mocht gebruiken, om vervolgens met een opgezet hoestje zichzelf bij haar huidige werkgever ziek te melden. Resultaat: niet aangenomen.

2. Te nonchalant
Een tikje nonchalant kan je soms helpen bij een sollicitatiegesprek maar je moet voorkomen dat je ongeïnteresseerd overkomt. Wanneer het zo erg uit de hand loopt dat je tijdens een sollicitatiegesprek bij een groot accountantskantoor je mobiel er bij haalt en de ontbijt resten uit je kiezen verwijdert, kan het haast niet zijn dat je geïnteresseerd bent in de baan. Resultaat: niet aangenomen.

3. Te eerlijk
Eerlijk zijn is het beste, maar té eerlijk kan ook. Dit lijkt in eerste instantie heel logisch maar er zijn voorbeelden waarbij sommige sollicitanten net iets té eerlijk zijn. Een sollicitant gaf in het sollicitatiegesprek bij haar toekomstige werkgever aan dat haar een huidige werkgever een zak is. Wat vervolgens aangevuld werd met ‘’dat is wel logisch want alle managers zijn zakken”. Resultaat: niet aangenomen.

4. Gezakt voor de test
Een toekomstige werkgever kan in een sollicitatie gesprek behoorlijk pittige vragen aan sollicitanten stellen. Het is ook goed om even een moment te nemen voordat je de vragen beantwoord. Een sollicitant werd gevraagd om in één woord haar sterkste eigenschap te benoemen. Het antwoord was:‘’ ik ben erg goed in het opvolgen van instructies.’’ Resultaat: niet aangenomen.

5. Uniform dragen van je concurrent
Bij een sollicitatie draait het natuurlijk vooral om wie je bent, maar hoe je eruit ziet kan voor een groot deel het verschil uitmaken tussen mislukking en succes. De volgende pijnlijke blunder gaat over een werknemer bij een transportbedrijf die na zijn dienst solliciteerde bij de concurrent en doodleuk kwam opdagen in het uniform van zijn huidige werkgever, inclusief een groot logo op de borst. Naast je uiterlijke vertoning tijdens je sollicitatiegesprek kan je vastgelegde gedrag op social media ook voor grootse blunders zorgen.


Geplaatst

in

door

Tags: