desollicitatietrainer.nl

Top 10 van veelgemaakte fouten in het cv en motivatiebrief

21 oktober 2013 | bron: recruiting round table / door Jacco Valkenburg

Uit eigen ervaring volgt mijn top 10 van veel gemaakte fouten in cv’s of motivatiebrieven waardoor ik jouw sollicitatie negatief, kan beoordelen. Of andere kandidaten als ‘beter geschikt’ om uit te nodigen voor een persoonlijk gesprek:

  1. De meest gemaakte fout: onvoldoende focus. Sommige kandidaten melden dat ze IT Manager, Project/Programma Manager en Contractmanager zijn of hier naar op zoek zijn. Dat komt over als schieten met hagel. Meestal zoeken we een echt ervaren specialist waarvoor deze functie een logische vervolgstap is.
  2. In het verlengde hiervan, als in het brief of cv staat dat je op zoek bent naar een functie als afdelingsmanager dan is het niet logisch om te solliciteren op de vacature van Projectmanager.
  3. Teveel informatie vermelden en niet in staat zijn om kernachtig je expertise, en resultaten te verwoorden. Sommige cv’s bevatten 20 opsommingtekens van taken die gekopieerd zijn uit een standaard functiebeschrijving. Vijf aspecten van je vakmanschap en het resultaat daarvan is het maximum om het leesbaar te houden.
  4. Het cv moet in een oogopslag – letterlijk in seconden – duidelijk maken dat jij de specialist bent die we zoeken. Vermeld de situatie van een of meer (IT) projecten, de ondernomen acties en de behaalde resultaten zo concreet mogelijk. Ook budget, namen van klanten, grootte projectteam, specifieke IT applicaties, en dergelijke benoemen helpt om een beter begrip te krijgen van de omgeving waarin je hebt gewerkt.
  5. Werkervaring langer dan 10 jaar geleden is niet meer relevant en kan samengevat worden in 1-3 regels. We zijn niet op zoek naar kandidaten die een vergelijkbare functie 10 jaar geleden gedaan hebben.
  6. Niet vloeiend Nederlands beheersen en solliciteren bij een Nederlandse organisatie. Bij dit type bedrijf kun je verwachten dat overleggen en de documentatie in het Nederlands zijn.
  7. Geen data of periodes vermelden. Dat je een periode op zoek bent naar werk is niet erg maar probeer dit niet te verdoezelen. Het roept alleen maar vragen op. We willen weten wat de meest recente ervaring was om te kunnen bepalen in hoeverre dit aansluit op het ideale profiel.
  8. Lange reistijden kunnen mensen vroeg of laat opbreken. Ze belemmeren een goede balans tussen werk en privé, knagen aan vrije tijd en sociale contacten. Dat afbreukrisico willen we tot een minimum beperken. Wil je wel op kamers of verhuizen voor je werk, vermeld dit dan.
  9. Geen motivatiebrief. Op zich niet een heel belangrijk aspect maar kandidaten die de moeite hebben genomen om te laten zien dat ze onze organisatie kennen of een andere duidelijk link leggen met de vacature, bijvoorbeeld een netwerkcontact, genieten de voorkeur.
  10. Geen LinkedIn profiel. Het hebben van een online profiel is een pré. Bij gelijke geschiktheid hebben kandidaten die actief (zakelijk) netwerken en passie tonen voor hun vak de voorkeur.

Note: zoals je kunt lezen is deze beschrijving van de top 10 meer gericht op de IT professional maar dezelfde fouten worden gemaakt in iedere functiecategorie.


Geplaatst

in

door