desollicitatietrainer.nl

Succesvol netwerken op Linkedin begint bij de uitnodiging.

social media netwerken12 december 2013 | bron: Recruitingroundtable

Stelt u zich eens voor. U bent op een netwerkbijeenkomst met voornamelijk onbekende en nieuwe contacten. U kijkt eerst even de kat uit de boom, loopt wat rond zonder iets te zeggen. Opeens stapt u op iemand af en zonder u voor te stellen, zegt u vanuit het niets: “ik wil graag vrienden met u worden” en u loopt weer weg. Beetje raar, nietwaar? Toch is dit de dagelijkse praktijk op social media en met name op LinkedIn. Vinden we het hier wèl acceptabel of eigenlijk ook niet?

Over zakelijke etiquette zijn de nodige boeken geschreven. Trainingsbureaus varen er wel bij om zeer diverse doelgroepen netwerkvaardigheden en zakelijke etiquette bij te brengen. Imago-, styling- en kledingadviesbureaus schieten als paddenstoelen uit de grond. Alles met als doel om mensen vaardigheden, bewustzijn en gedragsregels bij te brengen om (zakelijk) succesvol te zijn. De opkomst van social media brengt een nieuwe dimensie aan. Het is laagdrempelig, je kunt eindeloos surfen zonder gezien te worden en met een druk op de knop gaat er een nieuwe (netwerk)wereld voor je open. Toch lukt het ‘social Nederland’ nog niet altijd om, mijns inziens, normale omgangsvormen te respecteren.

LinkedIn is het sociale netwerk bij uitstek voor professioneel en zakelijk Nederland (en daarbuiten). Onder andere bedoeld om contacten te leggen en te onderhouden, kennis te delen en op de hoogte te blijven van je vakgebied. Inderdaad: ook om contacten te leggen met nieuwe connecties om je zakelijke netwerk te vergroten. Het is een aanwinst, omdat de drempel simpelweg laag ligt. Iedereen is traceerbaar en benaderbaar. In termen van de KPN: “Altijd dichtbij”. Dit betekent echter niet dat we moeten marchanderen met de omgangsnormen zoals deze ook in ‘real life’ gelden. Het voorbeeld in de intro lijkt wat overtrokken. Maar het is feitelijk wel hetgeen wat er gebeurt als je met een druk op de knop een ‘uitnodiging’ verstuurt Vaak zelfs ook nog zonder profielfoto èn zonder toelichting waarom je iemand uitnodigt om een connectie te maken……

  • “Ik wil u graag toevoegen aan mijn professionele netwerk op LinkedIn”. BAM!
  • “I’d like to add you to my professional network on LinkedIn”. BAM!

Wat me intrigeert: hoe ‘graag’ wil je deze connectie ècht? Denk beter na bij wat je doet, doe het bewust, doe het gericht en doe het met respect. En: haal jezelf uit de anonimiteit en neem de moeite om een (zakelijke) foto te plaatsen die jou letterlijk en figuurlijk een gezicht geeft.

Meer weten over hoe je een interessant netwerk opbouwt en een baan vind via Social Media? Kijk dan eens hier.

 


Geplaatst

in

door