desollicitatietrainer.nl

Hoe valt je CV op?

23 december 2013 | Bron: Jobbird

Hoe ga je om met gaten in je CV en vermeld je nou wel of niet je hobby’s? Oftewel: hoe valt je CV op? Brandende vragen over het CV waar veel sollicitanten mee worstelen. Wij geven antwoord!

Gaten in je CV
Bijna iedereen die werkt heeft wel eens een poosje zonder werk gezeten. Als dat een kortere periode van een paar maanden is, is er niets aan de hand. In je CV gebruik je alleen de jaartallen dat je ergens gewerkt hebt, en niet de maanden, dus dat valt niet op. Duitse werkgevers vinden dat overigens vreselijk, die willen graag zien of je ook maar één dag zonder werk hebt gezeten… Nederlandse werkgevers niet. Zit er wel een periode van bijvoorbeeld één of twee jaar tussen dat je werkloos was, noem het niet en beschrijf gewoon de volgende baan. Lang niet altijd valt dat meteen op. Voor vrouwen die langere tijd voor de kinderen hebben gezorgd, of anderszins, en er geen baan naast hebben gehad, is het prima om die periode te benoemen.

Veel baantjes via uitzendbureaus
Als je alle kortdurende baantjes bij een uitzendbureau noemt, word je er zelf al dol van, laat staan de lezer. Het gemakkelijkst is om het samen te vatten. Bijvoorbeeld:

  • 2009-2013 Uitzendbureau [naam of namen]
  • Diverse functies zoals: noem dan de twee of drie belangrijkste.

Volgorde in je CV
Daar ben je op zich vrij in. Maar je maakt het de HR-medewerker gemakkelijk als je begint met je Persoonsgegevens. Vanaf ca. 30-35 jaar adviseren wij om daarna te beginnen met je werkervaring. Let erop: de laatste baan bovenaan, dus a-chronologisch. Ben je jonger, dan is het slimmer om te beginnen met je opleidingen. Uitzonderingen zijn academische opleidingen of andere opvallende opleidingen van personen van ca. 50 jaar en ouder. Noem die meteen onder de Persoonsgegevens.

Hobby’s op je CV?
Alle ‘Overige Zaken’ op je CV kun je eigenlijk per sollicitatie aanpassen. Een hobby als bijvoorbeeld op hoog niveau voetballen of skydiven, hoe leuk ook, levert het risico op van sportblessures. Dat kan een werkgever ook inschatten. Als stelregel kun je het beste hanteren: Maakt het mijn positie bij deze sollicitatie sterker of niet? Alles wat je sterker kan maken: noemen! Zo niet, dan weglaten.

Hoe val je op?
We kunnen het niet genoeg benadrukken: een werkgever kijkt éérst naar het CV. Dat moet er dus puntgaaf uitzien! Pas als hij in je geïnteresseerd is, kijkt hij naar de brief. Dan ben je spekkoper als je de lezer meteen in de eerste alinea ‘bij de lurven grijpt.’ Besteed daar dus echt tijd en energie aan.

Wil je nog meer praktische tips afgestemd op jouw situatie en persoonlijke begeleiding?

Begin het nieuwe jaar goed met de Webworkshop “Hoe stel ik een goed en volledig CV op?” Voor slechts € 27,50 maak jij in een interactieve workshop een CV waar geen werkgever meer omheen kan. Voor meer info of inschrijven klik je hier!

 


Geplaatst

in

door

Tags: