desollicitatietrainer.nl

De top 10 van kenmerken die belangrijk zijn op je cv

30 september 2013 | bron: Jobbird

curriculum vitaeBen je op zoek naar een nieuwe baan en druk met solliciteren? Dan is handig om te weten waar werkgevers echt naar op zoek zijn in de sollicitatiebrieven en cv’s die ze ontvangen. Waarschijnlijk heb je je cv al geschreven, dus kijk na het lezen van dit artikel of jouw cv voldoende de aandacht trekt.
Onderstaand vind je een lijst met de top 10 kenmerken van goede werknemers, waar werkgevers naar kijken bij het selecteren van de kandidaten. Op je cv wil je natuurlijk laten zien dat jij de kandidaat bent die zij zoeken: iemand die niet alleen een goede en betrouwbare werknemer is, maar die ook over persoonlijke kwaliteiten en een goed karakter beschikt.

Beschik jij over één of meerdere van deze kenmerken, zet ze dan in je cv! Natuurlijk wel met een voorbeeld.

1. Openheid – Beschikte jij over specifieke kennis of vaardigheden die anderen in het bedrijf ook goed van pas kwamen en heb jij deze kennis met collega’s gedeeld of hen de vaardigheden geleerd? Geef een voorbeeld in je CV!

2. Toewijding – Als jij je goed kon vinden in de bedrijfsvisie en hier ook naar handelde in jouw werkzaamheden, laat dit dan zien. Verdiep je eventueel ook alvast in de bedrijfsvisie van het bedrijf waar je solliciteert en vermeld bijvoorbeeld in je brief waarom jij je goed kan vinden in de visie van het bedrijf.

3. Talenkennis – Het spreken van meerdere talen is interessant voor bedrijven, want kandidaten die dit kunnen zijn dus in staat om te communiceren en onderhandelen met internationale partners. Heb je hier ook al ervaring mee, geef dan voorbeelden.

4. Communicatie – Als jij een communicatie cursus hebt gedaan, omdat je je eigen communicatievaardigheden wilde verbeteren, dan kun je deze cursus ook prima op je cv vermelden. Ook op de werkvloer zal je hier namelijk profijt van hebben, in het communiceren met collega’s en klanten.

5. Vrijwilligerswerk – Vrijwilligerswerk scoort altijd goed. Dit laat maatschappelijke betrokkenheid zien en dat is wat veel bedrijven tegenwoordig willen uitstralen. Vermeld op je cv wat voor vrijwilligerswerk je hebt gedaan.

6. Enthousiasme – Het is altijd moeilijk om op je cv te laten zien dat je enthousiast bent in je werk. Toch kun je voorbeelden van je enthousiasme geven. Bijvoorbeeld van activiteiten die je vrije tijd activiteiten onderneemt die aan het werk gerelateerd kunnen worden, zoals het bezoeken van netwerkborrels in de regio.

7. Integriteit – Integriteit kun je laten zien door een voorbeeld te geven waarbij je onder hoge druk toch aan de normen en waarden vasthield. Met andere woorden: je betrouwbaarheid, eerlijkheid of oprechtheid kwam in deze situatie niet in het geding.

8. Responsiviteit – Responsiviteit op de werkvloer laat zien hoe snel je van anderen leert en dit ook in jouw eigen taken toepast, bijvoorbeeld bij nieuwe en innovatieve ideeën die de productiviteit en/of omzet verhogen.

9. Vindingrijkheid – Vindingrijkheid is iets wat niet iedereen te bieden heeft. Heb jij wel eens nieuwe en innovatieve ideeën gehad, bijvoorbeeld waarmee je bedrijfsprocessen of bedrijfsresultaten kon verbeteren, die vervolgens door het bedrijf werden geïmplementeerd? Dan verdient jouw vindingrijkheid zeker een plek op jouw cv.

10. Teamgeest – Kunnen werken in teamverband is in vrijwel iedere functie belangrijk, kun je voorbeelden geven van situaties waarin jij de teamgeest bevorderde? Vermeld ze dan op je cv.

Wat zegt De Solicitatietrainer hier over?

Zorg er voor dat hetgeen je beweert in je CV ook bevestigd wordt via ander kanalen. Bijv. via Facebook, Linkedin, Twitter of in recensies die andere mensen over jou schrijven in bijvoorbeeld een recommendation op Linkedin of een aanbevelingsbrief van een ex-werkgever.. Consistentie is belangrijk voor jouw geloofwaardigheid.


Geplaatst

in

door