desollicitatietrainer.nl

6 aandachtspunten bij het kiezen van een baan

22 oktober 2013 | bron: nationale vacaturebankBanen liggen niet voor het oprapen, maar neem niet elke job aan. Bij het proces van werk zoeken moet je 6 dingen in het achterhoofd houden.

Zoek een baan in de krantLigging:

Waar is het bedrijf gesitueerd? Belangrijk is vooraf te bepalen hoeveel tijd je bereid bent aan woon-werkverkeer te besteden. Mag dat maximaal twee uur per dag zijn of bijvoorbeeld niet meer dan een half uur? En is het bedrijf goed bereikbaar, zowel met eigen als met openbaar vervoer?

Bedrijfscultuur:
Probeer er achter te komen wat de normen, waarden en gewoonten zijn van je eventuele toekomstige werkgever en of deze passen bij die van jezelf. Heerst er bijvoorbeeld een duidelijke ‘negen-tot-vijf’-mentaliteit? Is er sprake van een vergadercultuur? Vindt er veel informeel overleg plaats? Hoe strak zijn de rapportagestructuren? En hoe belangrijk is voor jou de vraag of het bedrijf ethisch en maatschappelijk verantwoord opereert?

Omvang:
Geef je er de voorkeur aan om te werken voor een grote organisatie als een multinational, of prefereer je een kleinere onderneming? Werken bij een multinational heeft vaak als voordeel dat een carrière in het buitenland tot de mogelijkheden behoort. Werken bij een kleinere onderneming heeft weer als voordeel dat de lijnen korter zijn, de onderlinge contacten vaak informeler en doorgroeien ook kan plaatsvinden naast de geëigende paden.

Loopbaanmogelijkheden:
Zijn er voldoende doorgroeimogelijkheden binnen de onderneming? En wordt er genoeg tijd en geld besteed aan opleidingen? De meeste organisaties beschikken over een uitgewerkt loopbaanbeleid dat je kunt opvragen.

Arbeidsvoorwaarden:
Grofweg zijn hier twee punten van belang: tijd en geld. Wat zijn de werktijden? Hoeveel vakantiedagen mag je per jaar opnemen? En bestaat bijvoorbeeld de mogelijkheid om in deeltijd te werken? Daarnaast is uiteraard het salaris van belang. Is deze marktconform? En hoe zit het met secundaire arbeidsvoorwaarden als een auto van de zaak, een pensioenregeling, reiskostenvergoeding, kinderopvang, bonussen en bedrijfsspaarregelingen, enzovoorts?

Functie:
Uiteindelijk is het de functie waar het allemaal om draait. Bekijk de functieomschrijving en ga na of deze voldoet aan je wensen. Wat zijn bijvoorbeeld de taken en verantwoordelijkheden? Op welke kennis en ervaring wordt een beroep gedaan? Aan wie moet je rapporteren? Wat zijn de uitdagingen? Onder de verantwoordelijkheid van welk  afdeling valt de functie? En wie zijn je collega’s?


Geplaatst

in

door

Tags: